Brandwacht inhuren

Om een zo veilig mogelijke omgeving voor uw medewerkers en andere aanwezigen te creëren, wilt u er natuurlijk alles aan doen om brand in uw bedrijf te voorkomen. In dit geval kan het raadzaam zijn om een brandwacht in te huren. Een brandwacht is iemand die binnen een bedrijf of bij een evenement verantwoordelijk is voor de brandveiligheid en preventiewerkzaamheden. In bepaalde situaties is het zelfs verplicht om een brandwacht paraat te hebben, zoals bij het werken met installaties of stoffen die mogelijk gevaarlijk zijn. Wilt u meer weten over wat een brandwacht doet of wanneer een brandwacht inhuren verplicht is? Lees dan verder.

Wat doet een brandwacht?

De werkzaamheden van een brandwacht bestaan vooral uit het brandveilig houden van de omgeving waar ze worden ingezet. Dit wordt onder andere gedaan door het controleren van de naleving van voorschriften en procedures en het checken van de brandmeldinstallaties. Ook doen brandwachten aan brandrondes, waarbij aandacht wordt besteed aan potentieel brandgevaar. Mocht er onverwachts toch een brand ontstaan, dan is een brandwacht ertoe in staat om adequaat in te grijpen.

Wanneer is een brandwacht inhuren verplicht?

Het inhuren van een brandwacht is verplicht in situaties waarin een potentieel gevaar of verminderde veiligheid is. Concreet houdt dit in dat er in de volgende gevallen een brandwacht stand-by moet zijn:

Onderhoudswerkzaamheden

Bij onderhoud aan een gebouw of installatie kan het zijn dat er las- of slijpwerkzaamheden (ook wel ‘heetwerk’ genoemd) moeten gebeuren, waarbij extra warmte vrijkomt. Deze extra warmte kan zorgen voor extra brandgevaar, zeker als er met brandbare stoffen of materialen wordt gewerkt. Verzekeraars eisen in veel van deze gevallen dat u een brandwacht inhuurt.

Evenementen en festivals

Als u van plan bent om een evenement of festival te organiseren, bent u verplicht om een of meerdere brandwachten paraat te hebben. Dit geldt niet alleen voor festivals of andere buitenevenementen, maar ook bij evenementen die binnen plaatsvinden is een brandwacht inhuren verplicht.

Storing of uitschakeling van de brandmeldinstallaties

Het kan voorkomen dat er tijdens bepaalde werkzaamheden de brandmeldinstallatie uitgeschakeld moet worden of dat deze installatie een storing geeft. Een brandmeldinstallatie zorgt ervoor dat de aanwezigen in een gebouw tijdig worden gealarmeerd bij een brand. Als deze installatie (tijdelijk) niet werkt, dan is het van belang om een brandwacht in te huren die ervoor zorgt dat een eventuele brand alsnog op tijd wordt opgemerkt.

Brandwacht inhuren bij Safety Company

Wilt u een of meerdere brandwachten inhuren? Dan bent u bij Safety Company aan het juiste adres. Met onze ervaren brandwachten zorgen wij ervoor dat uw bedrijf, evenement of project brandveilig is. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Alle diensten van Safety Company

Rescueteam
Brandwachten
Spill team
Ontruimingsoefening
Crisismanagement
Risico-Inventarisatie en -Evaluatie
Bedrijfsnoodplan maken
Ontruimingsplattegrond laten maken
Ontruimingsplattegrond laten maken
Brandwacht inhuren
Evenementenbeveiliging