Onderhoud droge stijgleidingen

Een droge stijgleiding is een brandbestrijdingssysteem dat bestaat uit een verticale buis die door het gebouw loopt en is aangesloten op een bron van water buiten het gebouw. Bij brand kan water door de droge stijgleiding worden gepompt om het vuur te blussen. Het onderhoud aan droge stijgleidingen is essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft functioneren en om de veiligheid van de bewoners of gebruikers van het gebouw te waarborgen.

Het onderhoud van droge stijgleidingen omvat de volgende werkzaamheden:

  1. Inspectie: Het systeem wordt geïnspecteerd op eventuele beschadigingen, corrosie, vervormingen, lekkages of andere afwijkingen.
  2. Reiniging: De stijgleidingen worden gereinigd om verstoppingen te voorkomen en om te zorgen dat het water bij brand goed doorstroomt.
  3. Proefpompen: Het systeem wordt onder druk gezet om te testen of het goed functioneert en om eventuele lekkages of afwijkingen te ontdekken.
  4. Reparatie: Indien nodig worden onderdelen van de droge stijgleiding gerepareerd of vervangen.
  5. Registratie: Na afloop van het onderhoud worden alle werkzaamheden geregistreerd, zodat bij een eventuele volgende inspectie of onderhoudsbeurt kan worden teruggekeken wat er is gedaan.

Het onderhoud van droge stijgleidingen moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf dat ervaring heeft met dit type brandbestrijdingssysteem. Het onderhoud moet periodiek worden uitgevoerd, afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de intensiteit van het gebruik. In Nederland is het onderhoud van droge stijgleidingen vastgelegd in de NEN 1594 norm.

Nieuwsgierig geworden? Gebruik onderstaande link om met ons in contact te komen om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Meer weten?

We vertellen graag meer!

Onderhoud door Safety Company

Onderhoud sprinklerinstallatie
Onderhoud BMI
Onderhoud droge stijgleidingen
Keuring ladders en trappen 
Keuring arbeidsmiddelen
Onderhoud noodverlichting