Keuring ladders en trappen 

De keuring van ladders en trappen is een belangrijk onderdeel van de periodieke inspectie van arbeidsmiddelen en heeft als doel om de veiligheid van werknemers te waarborgen en ongevallen te voorkomen. De keuring van ladders en trappen wordt uitgevoerd volgens de normen die zijn vastgelegd in de Arbowet en de Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel.

Tijdens de keuring worden de ladders en trappen grondig geïnspecteerd op gebreken en slijtage. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de volgende punten:

  1. Beschadigingen: Er wordt gecontroleerd of er beschadigingen aan de ladder of trap zijn, zoals scheuren, deuken of afgebroken treden.
  2. Slijtage: Er wordt gekeken of er sprake is van slijtage aan de ladder of trap, bijvoorbeeld aan de antislipvoorzieningen of de rubbers van de voeten.
  3. Verbindingen: Er wordt gecontroleerd of de verbindingen van de ladder of trap nog stevig zijn en niet zijn beschadigd.
  4. Stabiliteit: Er wordt gekeken of de ladder of trap nog stabiel staat en niet wiebelt of omvalt.
  5. Andere specifieke punten afhankelijk van het type ladder of trap, zoals het keuren van het scharniermechanisme bij een telescoopladder.

Indien er gebreken of defecten worden geconstateerd, moet de ladder of trap worden afgekeurd en gerepareerd of vervangen worden. Na afloop van de keuring wordt de ladder of trap voorzien van een keuringssticker met daarop de datum van de keuring en de naam van de keurmeester.

Het is belangrijk om de keuring van ladders en trappen regelmatig uit te voeren en de keuringsintervallen af te stemmen op de gebruiksfrequentie en de intensiteit van het gebruik. Een algemene richtlijn is om ladders en trappen jaarlijks te keuren, maar dit kan per situatie verschillen.

Nieuwsgierig geworden? Gebruik onderstaande link om met ons in contact te komen om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Meer weten?

We vertellen graag meer!

Onderhoud door Safety Company

Onderhoud sprinklerinstallatie
Onderhoud BMI
Onderhoud droge stijgleidingen
Keuring ladders en trappen 
Keuring arbeidsmiddelen
Onderhoud noodverlichting