Keuring arbeidsmiddelen

Keuring arbeidsmiddelen (o.a. elektrisch handgereedschap) NEN 3140 (onderhoud)

NEN 3140 is een Nederlandse norm die richtlijnen bevat voor het veilig werken met elektrische installaties en arbeidsmiddelen. Het onderhoud van arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 heeft als doel om de veiligheid van werknemers te waarborgen en om ongevallen en schade aan apparatuur te voorkomen.

Concreet houdt het onderhoud van arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 het volgende in:

  1. Inspectie: Arbeidsmiddelen moeten regelmatig worden geïnspecteerd om te bepalen of er sprake is van slijtage, beschadiging of andere gebreken. De inspectie moet worden uitgevoerd door een deskundige persoon en kan visueel of met meetapparatuur worden uitgevoerd.
  2. Keuring: Naast inspectie moeten arbeidsmiddelen ook periodiek worden gekeurd. Deze keuring moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde keurmeester en omvat een grondige inspectie van het arbeidsmiddel om te bepalen of het nog veilig is om te gebruiken.
  3. Onderhoud: Arbeidsmiddelen moeten regelmatig worden onderhouden om ervoor te zorgen dat ze veilig en betrouwbaar blijven werken. Onderhoud kan bestaan uit het reinigen, smeren, vervangen van onderdelen en andere activiteiten die nodig zijn om het arbeidsmiddel in goede staat te houden.
  4. Registratie: Het is belangrijk om een overzicht bij te houden van alle arbeidsmiddelen en hun onderhouds- en keuringsstatus. Dit kan worden gedaan in een logboek of registratiesysteem.

Door het regelmatig uitvoeren van inspecties, keuringen en onderhoud volgens NEN 3140, wordt de veiligheid van werknemers gewaarborgd en wordt voorkomen dat arbeidsmiddelen defect raken en schade of letsel veroorzaken. Safety Company kan de keuring van de middelen verzorgen en ook adviseren bij het onderhouden en registreren van de arbeidsmiddelen.

Nieuwsgierig geworden? Gebruik onderstaande link om met ons in contact te komen om meer te weten te komen over de mogelijkheden

Meer weten?

We vertellen graag meer!

Onderhoud door Safety Company

Onderhoud sprinklerinstallatie
Onderhoud BMI
Onderhoud droge stijgleidingen
Keuring ladders en trappen 
Keuring arbeidsmiddelen
Onderhoud noodverlichting